قدمت مسجد کوفه
بسیاری از فقها درباره این مسجد سخن گفته اند ، از جمله شیخ صدوق (ره) در کتاب " من لا یحضره الفقیه" قدمت آن را ذکر کرده است همچنین علامه بزرگ سید محمد طباطبایی (ره ) جّد علامه بحر العلوم (قدس سره)درباره قدمت و تاریخ شهر کوفه و فضائل مسجد آن و فضیلت نماز دراین مسجد سخن گفته است.. او در ابتدای این کتاب شرح مختصری بیان نموده است. در این کتاب آمده است: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: هنگامی که مرا به آسمان بردند از جایگاه مسجد کوفه گذشتم در حالی که بر براق نشسته بودم و جبرئیل همراه من بود. جبرئیل گفت: ای محمد این کوفان است و این مسجد آن، به پایین برو و در این مکان نماز بگذار. پرسیدم ای جبرئیل این جایگاه چه چیز خاصی را دارد؟ گفت: ای محمد کوفان و ا مسجد آن آنرا من بیست بار ویران و بیست بار دیگر آباد یافتم و میان هر بار پانصد سال فاصله بود . پیامبر اکرم (ص) هم به پایین آمد و نماز خواند. آیات قرآنی زیادی در فضیلت مسجد کوفه وارد شده است
امام رضا (ع) از ابو سعد الخراسانی پرسید ساکن کجا هستی؟ گفت : کوفه. فرمود : مسجد کوفه خانه حضرت نوح است , اگر کسی صد بار وارد آن شود خداوند برای او صد مغفرت می نویسد چون در آن دعای حضرت نوح صورت گرفته است که گفت : ((رب اغفر لی ولوالدی ولمن دخل بیتی مؤمنا )) (پروردگارا مرا ووالدینم وهر مؤمنی که وارد خانه من می شود را مورد آمرزش قرار بده ).خراسانی به حضرت امام عرض کرد : مقصود او از (( والدین )) کیست ؟ فرمود : آدم وحوا .
ابو سعید اسکافی از امام باقر روایت می کند: امیر المؤمنین علی (ع) در تفسیر آیه : ( و آویناهما الی ربوه ذات قرار ومعین) فرمودند. : ربوه همان کوفه است . قرار یعنی مسجد ومعین همان فرات است .
نیز از امام کاظم از پدرانشان از حضرت رسول اکرم(ص) روایت شده که إیشان فرمودند : خداوند از شهرها چهار شهر را برگزید . خداوند فرمود ((و التین و الزیتون وطور سینین وهذا البلد الأمین)). تین شهر مدینه, زیتون بیت المقدس , طور سنین کوفه , وهذا البلد الأمین مکه است .